Data de 28 Iunie 1940 va rămâne drept una dintre cele mai triste zile din istoria neamului Românesc. Acest fapt sa datorat deopotrivă Sovieticilor Staliniști cât și a Germanilor Naziști care prin împărțirea sferelor de influență prin semnarea pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939 nu fac altceva decât să dezbine nații din europa, nații care au fost coagulate pe perioade de sute de ani și care au fost străpunse cu o simplă semnătură de pix.

Pe 26 Iunie 1940 România primește un ultimatum din partea Uniunii Sovietice prin care se cerea ca în decurs de patru zile armata română să părăsească teritoriul Basarabean dintre Prut și Nistru dar și teritoriul din partea nordică a regiunii Bucovina. România fiind presată internațional și ne dorind să provoace un nou conflict în contextul unui război deja început în Europa, cedează aceste teritorii.

Imediat după retragerea armatei române Uniunea Sovietică a rupt teritoriul primit în 3 părți și a alipit Buceagul și Nordul Bucovinei Ucrainei Sovietice, iar pe restul teritoriului dintre Prut și Nistru a proclamat RSS Moldovenească, astfel a început teroarea roșie pe teritoriile proaspăt cedate.

Noua Dreaptă Basarabia condamnă cu desăvârșire cedarea teritoriilor către Uniunea Sovietică, dar mai mult de atât și acțiunile interprinse de către sovietici în Basarabia și Nordul Bucovinei și anume persecuția populației preponderent române, arestarea, persecutarea, torturarea și deportarea acestora în Siberia. Toate aceste atrocități au pătat cu sînge istoria neamului nostru și nu vor fi uitate în veci.