Duminică 29 Iulie de Ziua Imnului României, la Chișinău, al doilea stat românesc s-a sărbătorit ziua constituției.

Asociația ODIP și Noua Dreaptă au organizat o manifestație la Parlament în care s-a cerut modificarea articolului 13 din constituție , articol care prevede că limba de stat este limba moldovenească.

La orele 11:00 a început manifestația cu desfășurarea unui tricolor de 100 m , unde mai apoi s-au ținut discursuri de către Președintele ODIP Vlad Bilețchi , și Vicepreședintele Noua Dreaptă Pavel Vintilă.

 

VINTILĂ PAVEL , LIDER NOUA DREAPTĂ : “LIMBA MOLDOVENEASCĂ NU EXISTĂ, LA FEL CUM NU EXISTĂ LIMBA MUNTENEASCĂ , SAU ARDELENEASCĂ, ESTE UN GRAI AL LIMBII ROMÂNE. LIMBĂ ROMÂNĂ ESTE UNA DINTRE CELE MAI UNITARE DIN EUROPA, PE CÂND GERMANII NU SE ÎNȚELEG DE LA UN LAND LA ALTUL, NOI ROMÂNII  NE ÎNȚELEGEM DE LA UN CAPĂT PÂNĂ LA CELĂLALT CAPĂT AL ROMÂNIEI. LUPTĂM PENTRU LIMBA ROMÂNĂ, ȘI NU VOM RENUNȚA PÂNĂ ARTICOLUL 13 NU SE VA MODIFICA.“

 

VLAD BILETCHI, LIDER ODIP: “IN 91 CEI CARE AU IESIT IN STRADA SI AU FORMAT ACEST STAT, AU REDOBANDIT TRICOLORUL, IDEPENDENTA SI LIMBA ROMANA, AU SPUS CLAR CARE ESTE LIMBA VORBBITA, CEI MAI INALTI PATRIOTI, ION SI DIONA, GHIMPU,LARI,VATAMANU,MATEEIVICI, MATCOVSCHI TOTI AU SPUS CA E LIMBA ROMANA.”

 

S-au scandat mai multe lozinci : “Limba Română-Unica stăpână“ , “Limba Străbună-Limba Română“ , “Vrem Limba Română în Constituție“ , “Limba strămoșească e Limba Românească“.

 

În Cadrul manifestației s-au anunțat mai multe obiective care vor fi întreprinse de cele două organizații, cum ar fi “Vama Comună, Eliminarea Roamingului, Finalizarea Gazoductului Ungheni- Chișinău“.

 

 

Manifestațiile pentru limba română în constituție se vor relua când vor reveni deputații parlamentului din vacanță,și se va cere cu insistență modificarea Articolului 13 din Constituție.