La data de 1 Ianuarie, 2018, intră în vigoare noua lege a educației a Ucrainei, care prevede limitarea drepturilor minorităților de a învăța în limba maternă.
Legea respectivă, aparută în contextul evenimentelor din estul Ucrainei, având ca scop stoparea procesului de rusificare a țării și obligarea cetățenilor de a învăța limba de stat, a fost aplicată mecanic, fără să țină cont de realitățile istorice.
Astfel, românii din Nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Sudul și Nordul Basarabiei au fost puși în situația în care, aflându-se pe pământurile sale strămoșești și fiind băștinași pe aceste meleaguri, nu au dreptul de a continua studiile în limba română.

La elaborarea noii legi a educației, statul ucrainean nu a ținut cont că prin asemenea condiții încalcă grav drepturile unui popor ajuns în componența Ucrainei în urma agresiunii Uniunii Sovietice din 1940, ca consecință a pactului Molotov-Ribbentrop, care a fost un act condamnat de majoritatea țărilor europene. Recunoscând că Ucraina, care la momentul agresiunii sovietice nu a existat ca o entitate independentă și suverană, nu poartă vina pentru aceste evenimente, primind aceste teritorii ca moștenire după destrămarea Uniunii Sovietice, condamnăm totuși acțiunile puterii actuale de la Kiev, ca unele agresive și discriminatorii față de populația românească băștinașă. Încercările de a intimida elita culturală românească din Ucraina și blocarea procesului de studii în limba română fac parte din acțiunile de deznaționalizare agresivă în stil bolșevic. 


În acest context, considerăm că statul Român, la fel ca și Republica Moldova, precum și întreaga societate civilă de pe ambele maluri ale Prutului, trebuie să se implice direct în susținerea românilor din Ucraina. Toți românii cărora nu le este indiferentă soarta fraților lăsați în voia sorții sunt datori să reacționeze prin toate căile posibile pentru a aduce la cunoștința comunității mondiale despre încălcările grave ale drepturilor omului în privința populației românești din partea statului ucrainean.


În acest sens, anunțăm pe toți patrioții români despre organizarea la data de 20 decembrie, ora 11:00, a acțiunii de protest în fața Ambasadei Ucrainei din Chișinău. Acțiunea va fi organizată concomitent cu protestul din fața Ambasadei Ucrainei din București, care va avea loc la fel la ora 11:00 și care va fi prima din planul de acțiuni pentru susținerea fraților români din Ucraina.