Noua Dreaptă a protestat astăzi la ambasada Ungariei din Chișinău, față de actiunile Budapestei de contracarare a Centenarului Marii Uniri, celebrat în 2018 de românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Simultan a avut loc un eveniment similar și la București unde Noua Dreaptă a protestat în fața ambasadei Ungariei din România. Protestele au vizat atât bugetul de sute de milioane de euro alocat de guvernul de la Budapesta pentru contracararea Centenarului dar și proiectul legislativ privind Statutul de autonomie al așa-zisului “ținut secuiesc”, susținut de Budapesta și depus la Parlamentul României de deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef, care in prealabil a efectuat o vizită de „documentare” în.. Găgăuzia!

Se pare că deputatul UDMR a fost atât de încântat de modelul autonomist din Găgăuzia încât l-a inclus în expunerea de motive a proiectului de autonomie a așa-zisului “ținut secuiesc”.

Intrucât UDMR, care militează pentru segregare și separatism în județele Covasna și Harghita din România, și-a unit forțele cu separatiștii din Găgăuzia, am decis să organizăm protestul în ambele state românești și am ales o zi simbolică, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859 membrii Partidei Naţionale reunindu-se la hotelul Concordia din Bucureşti pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Române.

Reprezentanții ambasadei de la Chișinău nu au răspuns chemării noastre la discuții, însă ne-au privit sfidător de la fereastra ambasadei de unde ne-au provocat și au arătat semne obscene în direcția noastră. Acest comportament inadecvat al reprezentanților Ungariei de la Chișinău este total contrar modului pașnic prin care am protestat.

Astfel, condamnăm comportamentul inadecvat al lucrătorilor de la ambasadă precum și acțiunile autonomiștilor maghiari din România, cât și pe cele ale extremiștilor maghiari care au produs incidente violente în fața Ambasadei României la Budapesta, considerând că aceste acțiuni nu conduc la normalizarea relațiilor româno-maghiare.