În an centenar Noua Dreaptă Basarabia a întreprins o serie de acțiuni național-culturale cât și  unioniste, sau protestatare, dar până la sfârșitul anului ne-am propus împreună cu alte două asociații patriotice, ”Comitetul Pentru Salvarea Cimitirului Eroilor” și  ”ODIP” să reparăm o parte semnificativă a Complexului memorial ”Cimitirul Eroilor”. La moment lucrările sunt în toi și avem nevoie de ajutor , fie donații bănești sau forță de muncă, precum și materiale de construcție sau instrumente.

 

În cercetarea documentelor care stau la baza  înstrăinării fostului spital de TBC ce a fost construit de conducerea sovietică-ateistă a RSSM pe mormitele ostașilor celo două războaie mondiale , am descoperit și semnătura actualului președinte a R.Moldova Igor Dodon, care la momentul dat era ministrul economiei in guvernul Tarlev.
Cimitirul eroilor români din Chişinău este teren în proprietate privată încă din perioada 2007 – 2008.
Guvernul Tarlev, cu Igor Dodon ministru al Economiei, aprobă o hotărâre de privatizare a unor loturi de pământ. În hotărâre, sunt trei terenuri scoase la vânzare, printre care şi terenul de pe Strada Decebal 17.
Comisia care s-a ocupat de înstrăinare era compusă din oameni apropiaţi şi acum ai preşedintelui Dodon.
Curios este că, şi după privatizare, statul, prin semnătura lui Igor Dodon, decide să vină în ajutor companiei. Se alocă 2 milioane de lei pentru demolarea Spitalului de Tuberculoză aflat pe teren. Banii ajung la Ministerul de Interne şi, în câteva zile, spitalul e șters de pe faţa pământului.
Pe locul cimitirului eroilor români urmau să fie ridicate mai multe clădiri de locuinţe şi oficii. Era dat şi avizul celor de la Arheologie. Din fericire, pe teren nu s-a mai construit nimic.
Noua Dreaptă ,ODIP și Comitetul pentru Salvarea Cimitirului Eroilor cer autorităţilor să facă o ofertă companiei prin care să le fie oferit la schimb un alt teren în acest fel, s-ar putea restabili şi renova cimitirul eroilor români.
Împreună cu celelalte două asociații am întreprins mai multe măsuri pentru a aduce subiectul Cimitirul Eroilor în atenția publică printr-un protest la nou reparata președinție a lui Igor Dodon , cu un sicriu, unde simbolic s-ar afla ostașii celor două războaie mondiale îngropați la Cimitirul Eroilor, cu lozinca ”Dodon vânzător de morminte” , prin atare acțiune îl întrebăm pe Dodon, Unde Îngropăm Osemintele Ostașilor îngropați la Cimitirul Eroilor?!
Drept răspus Dodon a spus că a semnat sute de documente în acea vreme și nu știe despre ce este vorba în acuzațiile noastre .
De aceia  am depus o plângere la procuratura generală pe numele fostului ministru al economiei Igor Dodon  spre a fi cercetat  de încălcarea legii în mai multe rânduri, pentru semnarea instrăinării acelui pământ , cât și pentru alocarea celor două mlioane de lei din fondul de rezervă a statului pentru demolarea fostului spital de TBC , care la acel moment era deja proprietate privată.

Fiți alături de noi în această acțiune nobilă de reparare a Cimtirului Eroilor  unde sunt îngropați 431 eroi români.