O delegație a organizației Noua Dreaptă Basarabia a efectual o vizită la Cernăuți și Hotin cu scopul de a identifica problemele românilor din acele locuri.

În urma situației dificile cu care se confruntă românii din Ucraina, pe data de 28 Ianuarie 2018, Noua Dreaptă Basarabia s-a deplasat în orașele Hotin și Cernăuți pentru a discuta cu românii de acolo. Populația românească se confruntă cu o mulțime de probleme, mai ales în ceia ce privește atitudinea negativă pe care o au autoritățile ucrainene locale dar și cele naționale. Decizia de a merge acolo este una firească în contextul promulgării de către Ucraina a noii legi a educației care vizează direct naționalizarea forțată a populației românești.

Pe parcursul vizitei membrii ND au intrat în contact cu mai mulți români din Cernăuți care s-au plâns de atitudinea ostilă pe care o are populația ucraineană din oraș față de ei. Din cauza apartenenței românești pe care o au sunt discriminați în anumite cercuri sau chiar, uneori, amenințați.

Spre finele vizitei, delegația venită din Rep. Moldova a asistat la spectacolul de muzică românească sub genericul „Hora mare-n gara mică” unde au intrat în contact și cu consulul României de la Cernăuți. Acest concert se încadrează în Programul Strategic – Spațiul Cultural Românesc Comun – Centenar Marea Unire 1918 – 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pe anul 2018.

Situația populației românești din Ucraina nu este pe departe una bună, de aceia s-a luat decizia de a crea pe viitor alte acțiuni care se vor alătura protestului care a fost organizat la ambasada Ucrainei de la Chișinău pe data de 20 decembrie 2017.