ZIUA EROILOR MARCATĂ LA CHIȘINĂU

Sâmbătă, 14 mai, a avut loc tradiționalul Marș al Comemorării eroilor căzuți în luptă în timpul celor două războaie mondiale. Evenimentul a fost organizat de către Comitetul Salvării Cimitirului Eroilor și Mișcarea Național-Creștină Noua Dreaptă în colaborare cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Adunarea participanților s-a petrecut la Monumentul Deportaților de la Gara Feroviară, iar începând cu orele 11:30 participanții au pornit în marș spre Cimitirul Eroilor, de pe strada Decebal. Coloana a fost compusă din militari, fanfară și civili. La Cimitir manifestația a fost deschisă cu o slujbă de pomenire în cinstea soldaților căzuți în luptă și înhumați în acest cimitir, ținută de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

 Totodată, la comemorare au participat si oaspeții de onoare din România. În discursul său, Președintele Consiliului Județean Vaslui a spus: "Ne-am adunat aici să comemorăm apărătorii neamului, pe cei care au luptat pentru spiritul nostru național, ca astăzi noi să trăim în pace. Cred că trebuie să ne aducem aminte de idealurile pentru care au luptat ei și să le insuflăm urmașilor noștri".

 Emoționante au fost și spusele deputatului din Parlamentul României, domnul Solomon Adrian, care au atins sufletul fiecăruia dintre cei prezenți: "Această ceremonie este importantă pentru românii de pe aceste meleaguri, deoarece aceștia luptau cu adevărat pentru un ideal mai drept decât al altora- pentru reîntregirea țării. Fac o plecăciune celor circa 2000 de români înmormântați aici, care s-au jertfit pentru neam". "Entitatea românească ne adună pe toți" a mai subliniat domnul Solomon.

 Istoricul Varta Ion, care a fost cel ce a identificat numele a celor 3000 de eroi care se odihnesc pe acest pamânt a ținut și el un discurs important, menționând: ” Datorită colegilor noștri de la București avem aceste nume, numele ostașilor diferitor etnii căzuți pentru patrie și înmormântați aici, în Basarabia. O să vă citesc un fragment de text din arhivele noastre de la Bucuresti: "Cimitirul Eroilor a fost inaugurat la inițiativa generalului Ion Popovici. În acest cimitir, în care intrarea se făcea adineauri de pe str. Eroilor, astăzi str. Decebal, se află 431 de români, 234 ruși, 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi, 6 polonezi, 1 grec și alte sute de aceleași naționalități înmormântați în criptă. Terenul cimitirului, circa 2 ha, a fost vândut de către primarie în octombrie 2007 unui proprietar civil. In prezent, Guvernul Moldovenesc renegociază condițiile de recumpărare a terenului printr-un schimb de loturi, condiții care deocamdată nu au fost acceptate de către proprietar. Cimitirul e pe lista celor mai reprezentative cimitire românești de pe teritoriul Republicii Moldova, de aceea România insistă la recuperarea terenului de către stat". Înmânez această listă cu numele eroilor aflați aici și sper că aceasta să apară pe o placă comemorativă”.

Sperăm să avem pe locul actualului Cimitir al Eroilor un adevărat sanctuar pentru ostașii care și-au dat viața pentru Patrie și identitatea noastră națională.

În final cei adunați au depus flori la Crucea Eroilor, iar militarii armatei naționale au tras trei focuri în aer în cinstea Eroilor căzuți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Developed by Logicon!